Liikkuvat osat liikuntasalissa

21.03.2017

Törmäsin tässä äskettäin uutiseen, missä vastikään rakennettu liikuntasali asetettiin palloilukieltoon katon kirjaimellisesti tippuessa pelaajien niskaan (https://www.rakennuslehti.fi/2017/01/laihialle-uusittu-liikuntasali-pallopelit-kiellettiin-samantien/). Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, että käyttäjät (siis myös iltakäyttäjät) tulisi ottaa varhaisessa vaiheessa mukaan tilojen suunnitteluun. Urheiluseuroissa löytyy yllättävän paljon tietämystä, ei pelkästään heidän edustamistaan lajeista, vaan myös muun muassa urheilualustojen suunnittelusta sekä urheiluvammojen ehkäisemisestä.

Pallonkestävien kattojen lisäksi vieläkin suuremmassa roolissa liikuntasalien rakentamisessa on lattiarakenne ja materiaalit. Suureen suosioon ovat perinteisten parkettiratkaisujen sijaan nousseet betonin päälle erilaisista muovisekoituksista rakennettavat ns. pistejoustavat lattiamateriaalit. Jätetään nyt omaan keskusteluunsa muovien ja kiinniteaineiden mahdolliset sisäilmavaikutukset - erityisen tärkeitä kyllä nekin - niin pelkästään tällaisten lattioiden mekaaniset ominaisuudet sopivat varsin huonosti mihinkään muuhun pikkunaperoiden kuperkeikkoihin. Tällaisia lattioita, todennäköisesti edullisuutensa vuoksi, rakennetaan kuitenkin kouluihin missä on aktiivista iltatoimintaa kaikenikäisillä, ikämies/naisurheilijoihin asti. Itse monia kertoja "pistejoustavalla" betonilattialla palloillessani olen kokenut sen niveliä rasittavan vaikutuksen omakohtaisesti. Voin vain kuvitella minkälaiseen ylimääräiseen rasitukseen joutuvat nuoremmat, jotka oikeasti harjoittelevat lähes joka päivä näillä alustoilla hyppien.

Onhan se totta, että aito puulattia alue/yhdistelmäjoustavine ominaisuuksineen on sekä työläämpi rakentaa että kalliimpi ylläpitää, mutta jälleen kerran voi kysyä, milloin tulee säästää, ja milloin säästämisestä joutuu myöhemmin maksamaan kovan hinnan korkoineen tuki- ja liikuntaelinsairauksia hoidellessa.

Asia on Oulussakin varsin ajankohtainen, koska mm. Ynnin koripalloilijoiden kovassa käytössä olevien Karjasillan ja Tuiran koulujen rakennukset tullaan purkamaan. Karjasillan koulun paikalle rakennettaneen asuinrakennuksia, ja sisäilmaongelmainen Tuiran "uusi" puoli korvataan uudella koulurakennuksella. Molemmissa näistä kouluista on varsin toimivat liikuntasalit parkettilattioineen. Pidetään huoli, että jatkossakin oululaiset palloilijat saavat pomppia joustavalla nivel-ystävällisellä alustalla uusiin korkeuksiin.