Sisäilmaongelmat kuriin!

21.02.2017


Tuskin on montakaan yhtä kiistanalaista aihetta kuin rakennusten sisäilmaongelmat. Keskustelua on pitkään leimannut loputon juupas-eipäs kädenvääntö, onko home oireiden taustalla vai ei?

Ylen vastikään suuresti otsikoima uutinen julistaa, että Helsingin Yliopisto teki historiaa onnistuessaan löytämään yhteyden sisäilman laadun ja sairastelun välillä. Kaivaessani esiin alkuperäisen tutkimusartikkelin, olin Oululaisena tutkijana hivenen iloisesti yllättynyt, koska vaikka itse tutkimus onkin tehty Helsingissä, tutkimuksen tekijöistä suurin osa olikin Oululaisia! :)

Jokatapauksessa, en tiedä kuinka monelle tutkimuksen tulos oli varsinainen yllätys - saati sitten historiaa... Toki aiempi keskustelu on ollut tarkoitushakuista, jossa on pyritty asian ratkaisemisen sijasta lähinnä löytämään aukkoja "vastapuolen" argumenteistä. Mutta lopulta, tuskin esimerkiksi kouluissa sairastelevien lasten ja opettajien oireet nyt ihan tuulesta temmattuja ovat olleet ennen tätä tutkimustakaan.


Home sweet home - vaiko sittenkin kemikaalit?

Tästä päästään yhteen keskustelua mielestäni vaivanneeseen ongelmaan - tämä uusin tutkimus löytää yhteyden sisäilman haitallisten epäpuhtauksien (joihin lasketaan sekä kemialliset, että mikrobiperäiset pienhiukkaset) ja oireiden välillä. Edelleenkään ei siis varmasti tiedetä, kumpi noista vihulaisista on varsinainen oireiden aiheuttaja, vai tarvitaanko niiden yhteisvaikutus.

Sisäilman laadun ongelmat eivät rasita ainoastaan 70-80-lukujen rakennuksia, vaan myös aivan uusia rakennuskohteita. Tässä olisikin pysähtymisen paikka. Tulisi miettiä mitä me oikein teemme väärin? Homeet ovat olleet seuranamme aikojen alusta asti, ja Keski-Euroopassa sata vuotta vanhassa kivitalossa asuneena, olen itsekin asunut homeiden kanssa saman katon alla - ilman oireita.

Olisiko viimeistään nyt aloitettava vakavat selvitykset, mitkä ovat rakentamisessa (ja/tai sisustuksessa) käytettävien kemikaalien roolit sisäilmaoireilun aiheuttajina? Vanhan korjaaminen yhtä huonolla uudella tulee varmuudella kalliimmaksi kuin ongelman perinpohjainen selvittäminen.

Kosteusvauriot eivät mahdollista ainoastaan homeiden kasvua, vaan voivat myös vapauttaa huoneilmaan rakenteissa piileviä terveydelle mahdollisesti haitallisia kemikaaleja. Tässäpä olisi viisaille kemisteille ja insinööreille työsarkaa niitettäväksi.