Avointa hallintoa

16.02.2017


Oulussa kootaan avoimen hallinnon periaatteet yhteen tulevana keväänä. Lyhyesti periaatteet ovat; kaikkien osallisuus, tiedon ja päätöksenteon avoimmuus, saavutettavuus ja esteettömyys sekä selkeä kieli. Hienoja tavoitteita. "Selkeän kielen" puitteissa olisin ehkä miettinyt vielä tuota "kaikkien osallisuutta"-määritelmää... :)

Kyseessä ei toki ole ensimmäinen kerta, kun avoimen hallinnon mallia kehitetään Oulussa. Itseasiassa Oulun kaupungin sivuilta löytyvät hyvin kattavat ja yksityiskohtaiset ohjeistukset avoimelle hallinnolle. Silloin kun ongelmia ilmenee, onneksi suhteellisen harvoin, niiden syyt tuskin ovat puutteellisessa ohjeistuksessa, vaan pikemminkin ohjeiden tulkinnassa.

Toivottavasti avoimen hallinnon ohjeiden tarkentamisessa ei hukata voimavaroja pyörän uudelleen keksimiseen, vaan nimenomaan keskitytään virkamiesten toimintaan ja asenteisiin, esimerkiksi tietopyyntöjen käsittelyssä. Julkisuuslain perusperiaatteen mukaan kunnan hallinnosta syntyvät asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Asiakirjojen salaamiselle tulee aina antaa selkokielinen ymmärrettävä perustelu, joka ei ole pelkkä viittaus epämääräiseen lakipykälään.

Hyvät ohjeet ovat jo olemassa. Oulun kaupungin verkkosivuilta löytyy myös useita erinomaisia avoimen hallinnon kanavia, jopa työkaluja. Toivotaan, että Oulun kaupunki jatkaa edelleen avoimen hallinnon kehittämistä, koska oikeasti avoin hallinto tuo päätöksenteon lähemmäksi jokaista kuntalaista.